הקשר שבין בלוטת התריס לבלוטה שסוחבת את ה'סטרס' שלנו על כתפיה… (בלוטת האדרנל)

Thyroid

כשבלוטת התריס נראית תקינה אבל כל התסמינים נמצאים…

יש עוד משהו לדעת ולבדוק!

בעיות בבלוטת התריס מאד נפוצות, פי-8 יותר בנשים, ועוד יותר לאחר לידה או סביב תקופת גיל המעבר והפסקת הווסת (menopause). למרות שיכולות למעשה להיווצר בכל גיל.

תת פעילות בלוטת התריס מתבטאת במגוון רחב של סימפטומים הכוללים עייפות, התנהלות על 'אוטומט', תקיעות במשקל על אף ניסיונות להרזות ואף עליה במשקל בלי קשר לשינוי בתזונה, שיער דק ודליל, עור יבש, הפרעות במחזור החודשי, מצב רוח ירוד ועוד ועוד. למרות זאת, טיפול תרופתי ניתן רק כאשר הבלוטה במצב ירוד ביותר (ודי בצדק! כי אחרת הגוף מפחית את הייצור העצמי של הורמוני התריס ונוצרת תלות בתרופה).

יש 2 מצבים שאני נתקלת בהם לא מעט, בשניהם תפקוד בלוטת התריס "נראה תקין"- האחד- מצב של תת פעילות שמבחינת מדדי הדם, לא מצדיק מתן תרופה ע"י הרופא, אך יחד עם זאת, המטופלת סובלת מרב התסמינים וחשה פגיעה משמעותית בחוויית היום- יום שלה. המצב השני- נשים שכבר מטופלות תרופתית, "מאוזנות", ועדיין סובלות מחלק ניכר מהתסמינים וגם להן נפגע היום- יום. בשני המקרים ישנה ירידה משמעותית באיכות החיים! על אף שאין "דרמה", הפגיעה מורגשת וישנה!

בחלק מהמקרים, התשובה לסימפטומים נעוצה בתפקוד ירוד של בלוטת האדרנל!

בלוטת התריס נמצאת בחלק הקדמי של הצוואר וצורתה כצורת פרפר, יש לה מגוון תפקידים הקשורים בגדילה, חילוף חומרים, שמירה על חום הגוף, איזון הורמונלי וויסות המערכת ההורמונלית הנשית, מצב הרוח ועוד.
בלוטות האדרנל, הן שתי בלוטות קטנות שיושבות ממש מעל הכליות, והן מפקחות על תגובת הלחץ (Stress response) ויש להן תפקידים בוויסות לחץ הדם, בתפקוד מערכת החיסון והן אפילו משפיעות על רמות הסוכר בדם, על השמנה בטנית ועל הורמוני הרבייה.

איך זה קשור לעניין? מה הקשר בין בלוטות האדרנל לתריס?

כאשר אנו חווים סטרס מתמשך וכרוני, בלוטת האדרנל מאותתת לגוף שלנו לאגור אנרגיה, חילוף החומרים יורד, תחושת עייפות מתגברת ועולה גם תשוקה למזון, בעיקר לפחמימות. במצב כזה, גם תפקוד בלוטת התריס יורד- זה כמו מערכת אזהרה שמאותתת לגוף ומאיצה בו לספק יותר שינה ומנוחה.

אם המצב נמשך ונמשך, כמו שכ"כ מאפיין את הסטרס בו אנו חיים בעולם המערבי (מי לא בעומססססססס ?), בלוטת אדרנל שעובדת ביתר בצורה כרונית משפיעה על תפקוד מערכת החיסון שלנו בין השאר ואפילו עלולה להביא לדלקת כרונית ומצב אוטואימוני ולהתפתחות האשימוטו (Hashimoto’s thyroiditis)- שגורם לתת פעילות בלוטת תריס אוטואימוני. תארו לכם שהסטרס הכרוני זה כמו מדורה קטנה, אך כשהגוף לא יהיה מסוגל, האש תתלקח בה.

במצב של סטרס כרוני, תאי מערכת החיסון משחררים חומרים דלקתיים (ציטוקינים דלקתיים ביניהם- IL-1 beta, IL-6 and TNF-alpha), שבין השאר, תוצאת הלוואי של פעולתם זה דיכוי הורמוני התריס (TSH, T3, T4), הם הופכים את בלוטת התריס לפחות רגישה ל- TSH, ומפחיתים את ההמרה של הורמון התריס הלא פעיל להורמון התריס הפעיל. כך הגוף לא הופך את ה- T4 ל T3- שהוא ההורמון הפעיל ביולוגית בגוף וגם הקולטנים להורמוני התריס בתאי הגוף הופכים פחות רגישים והתוצאה היא שהורמון התריס הפעיל לא מבצע את שלל תפקידיו.

מה עושים?

מורידים סטרס ותומכים בבלוטת האדרנל!

איך עושים את זה בעולם כזה לחוץ ועמוס?

דואגים לשינה טובה! בלוטת האדרנל ממש יכולה להשתקם בזכות שינה איכותית, בעיקר כניסה לשינה בשעות שלפני חצות. נסו להיכנס למיטה לפני 22:30, השעות הללו שלפני חצות משקמות את הגוף ומשמעותיות לבריאותנו!
 מבצעים בדיקות- אם אתם בסטרס ממושך ולא ביצעתם בדיקות לאחרונה, הגיע הזמן לבדוק בין השאר את רמות הסוכר (לא בהכרח את הסוכר בצום), את רמת הקורטיזול ואת הורמוני התריס, בדיקת מאגרי הברזל גם תסייע. בדיקת טמפרטורה ביתית אף היא משקפת את המצב מאד.
מיישמים טיפים חשובים מהתזונה– ארוחות קטנות ומפוזרות על פני היום! ללא סוכר ומתוקים, ויותר ירקות- במיוחד עלים ירוקים כהים וירקות טריים (חלק ניכר מוויטמיןC שלנו מאוחסן באדרנל, רובנו לא צורכים מספיק ירקות טריים!). כדאי גם לוודא שיש בתפריט היומי הממוצע שלכם מספיק חלבון ושומנים בריאים- אלה יסייעו למנוע את נפילות הסוכר ויהוו חומר גלם לצורכי הגוף.
מפחיתים סטרס ע"י הוספת רגעים שאין בהם סטרס! זו אחת ההמלצות החמות שלי! שמע מוזר? נסו לחשוב על זה כך: נניח שבכל רגע נתון יכולה לתפקד רק אחת מ-2 מערכות בגופנו, או המערכת הסימפתטית ("מפעילת תגובת הסטרס"), או הפארה- סימפתטית. ננסה לדאוג ליותר רגעים בהם הפארה- סימפתטית שולטת (כך בהכרח הסימפתטית אינה…), איך? נסו ליצור, לקרוא, לנוח בלי נייד צמוד אליכם, להקשיב למוזיקה באמת, לקחת כמה דקות לנשימות עמוקות (אפילו 10 יעזרו).
יוצאים לפעילות ספורטיבית מתונה– יוגה, הליכה רגועה, מדיטציה, שחיה, רכיבה קלה על אופניים- כל מה שמדבר אליכם…
מוצאים זמן קבוע בתוך הלו"ז לתחזוקה, רגיעה, הטענת מצברים-  שיאצו, רפלקסולוגיה, פוקוסינג, דמיון מודרך. מצאו מה מרגיע אתכם!
לא מצליחים לבד? נעזרים באנשי מקצוע… אבל בטח לא נותנים למצב להחמיר.

שבוע טוב וחודש בריא לכולנו!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Picture of רותם מלכה פגירסקי - רפואה טבעית מתקדמת

רותם מלכה פגירסקי - רפואה טבעית מתקדמת

על הבריאות שלך - אין סיבה להתפשר.
חווה קושי או אתגר בריאותי?
אני מטפלת באמצעות רפואה טבעית מתקדמת ומותאמת אישית, במגוון 'בעיות' בריאותיות.
איך עושים את זה?
ביחד נאבחן את מה שמפריע, נתייחס לתוצאות בדיקות מהרפואה הקונבנציונאלית, סיכומי טיפול
ורשימת תרופות בשימוש.
נבחר את הטיפול המדויק לך מתוך מגוון רחב של כלי טיפול טבעיים, בטוחים ויעילים ,
נצייד בכלים שיסייעו לך להתקדם ונעקוב אחר התוצאות.
כך נמשש בריאות שלמה.

לדף הבית »

3 הסודות להתמדה בתפריט בריא, בקלות וביעילות- מדריך וידאו במתנה

לקבלת המדריך והרשמה לסדרת מסרים
Scroll to Top
דילוג לתוכן