אתגרי חיים והתפתחות אישית
כאב ואובדן הם חלק מהחיים. היחס שלנו לנוכח אירועי חיים ומשברים והיכולת שלנו להתמודד עמם, לעיתים מפגישים עם אתגרים מורכבים. כל אתגר מהווה הזדמנות לצמיחה.
דיכאון וחרדה יכולים גם להיות סממנים המצביעים על חסרים נפשיים ופיזיים ועל חוסר איזון בגוף. אמנם הם מוגדרים כהפרעות נפשיות, אך עלולים להיגרם ולהתפתח כתוצאה ממגוון חסרים גופניים, בהם חוסר בוויטמינים ומינרלים, מחסור בחומצות אמינו חיוניות, בייצור מופחת או לא מאוזן של הורמונים, בתפקוד לקוי של מערכות הגוף השונות, כתופעת לוואי של תרופות ועוד. אלה יכולים גם לנבוע מהתמודדות עם אבדן, כאב או טראומה.
אכילה היא צורך קיומי. אך כאשר ישנה התעסקות יתר עם התזונה והאכילה, או כאשר צרכים רגשיים אינם מקבלים מענה תואם, בתנאים מסוימים נוצרים דפוסים כמו אכילה רגשית. במצבים הללו, דפוסי האכילה וההרגלים שנוצרים הינם הסימפטום, אינם הבעיה עצמה.
המטרה בקליניקה הינה לצייד בכלים חשיבתיים, תודעתיים ואחרים שנוגעים בעיקר במהות ובשורש של הקשיים, לפרק ולבחון הנחות ובמקביל לתת מענה נקודתי לסימפטומים שעולים. בקליניקה מתגלים שוב ושוב הפרודוקטיביות בטיפול המחבר גוף ונפש והמענה היעיל שניתן.
דיכאון
עצב וריקנות הם תחושות שאדם עלול לחוש לאורך חייו והם אינם מעידים על דיכאון. דיכאון מאופיין כאשר תסמינים אלו ונוספים נמשכים ברצף לאורך מספר שבועות ויותר וכאשר הינם עוצמתיים עד כדי הפרעה לאורח החיים והתפקוד היומיומי.
תסמיני הדיכאון עלולים לכלול:
- תחושת עצב עמוק, ייאוש ומצב רוח ירוד ולא יציב.
- אובדן עניין והנאה מפעילויות מהנות.
- הערכה עצמית נמוכה וחרדה.
- תחושות עייפות וחולשה.
- חוסר מרץ וירידה במוטיבציה.
- הפרעות שינה המתבטאות בקושי להירדם, יקיצות מרובות או לחילופין שינה למשך שעות רבות במהלך היום.
- פגיעה בדפוסי התיאבון והאכילה: חוסר תאבון / תאבון יתר שאף גורם לבולמוסי אכילה.
- תפיסת עולם קודרת, מחשבות פסימיות בדרגות שונות.
- ירידה בריכוז ובזיכרון.
- קושי בקבלת החלטות והססנות
דכאון יכול להופיע ברמות שונות המשפיעות על עוצמת התסמינים. התסמינים מתבטאים ברובד הנפשי, הרגשי, המחשבתי והפיזי ופוגעים בתפקוד היום- יומי בדרגות שונות.
"...הפלא ופלא, רותם צדקה. אט אט, אולם באופן בטוח ועקבי, השיפור החל להגיע הודות לאבחנותיה המקצועיות והמדויקות של רותם, והיכולת שלה כמטפלת מוסמכת לתת את המענה הנכון- תחילה דרך שינוי מתון בתזונה, המשך בתוספי מזון רלוונטיים בהתאם לניתוח בדיקות הדם שלי, ועד טיפולי שיאצו והמון רגישות והתחשבות מצידה..."
אסתרה, בת 43 ואם לשני ילדים מקסימים: אורי ועדי.
דיכאון עלול להיגרם ממגוון סיבות
דיכאון נגרם לרב כתוצאה משילוב של גורמים. הם יכולים להיות ביולוגים, פסיכולוגיים, כימיים או אחרים, ביניהם:
- משברים ואתגרי חיים, חוויות חיים קשות וטראומות.
- חוסר בוויטמינים ומרכיבי מזון מסוימים.
- חוסר איזון בין מוליכים עצביים שונים (כמו דופמין, סרוטונין ונוראדרנלין).
- שימוש בסמים.
- מבנה אישיות ונטייה תורשתית.
- מחלות כרוניות ותרופות (כמו תרופות מסוימות להורדת לחץ דם).
- חוסר איזון הורמונלי (כמו במצב של דכאון לאחר לידה).
- נסיבות מציאותיות ומשברים, כמו פיטורין, חגים אירועי חיים שונים – עשויים להיות בסיס להתפתחות דיכאון.
סוגי דיכאון
- דיכאון מג'ורי קליני – העוצמה החזקה ביותר של דיכאון, בו רגשות חוסר ההנאה מהחיים, העצב, חוסר האונים וחוסר התקווה הם הבולטים ביותר. תפקודו של האדם נפגע באופן חמור (עד כדי אי יציאה מהמיטה), והוא מצמצם את פעילותיו במרבית התחומים.
- דיכאון מתון (mild) – הסימפטומים דומים, אך עוצמתם נמוכה יותר. הפגיעה בתפקוד היומיומי מצומצמת.
- דיכאון קל (דיסתימיה) – תחושות חוסר ההנאה והעצבות מלוות את האדם כמעט כל הזמן, אך הן לא פוגעות בתפקודו. כמו תפקוד על 'אוטומט'.
- סוגי דיכאון נוספים: דיכאון עונתי (SAD), דיכאון קדם וסתי, דיכאון לאחר לידה, דיכאון בגיל המעבר, דיכאון בעקבות גירושין, דיכאון בגיל הזהב וכדומה.
- טריגר להתפתחות דיכאון – חוויות חיים קשות, טראומות, מחלות, נסיבות מציאותיות (פיטורין מהעבודה למשל) ועוד.
אבחון דיכאון בקליניקה
האבחנה בקליניקה משלבת אבחנה קונבנציונלית והתייחסות לטיפול תרופתי – אם ישנם, לצד תשאול ייסודי ופענוח מתקדם של בדיקות הורמונליות, ספירה וכימיה של הדם ופרמטרים נוספים. בנוסף לאלה מתבצע אבחון דרך הרפואה היפנית.
חשוב להבחין בין דיכאון לבין מצבים רגשיים אחרים דומים כמו למשל הליך טבעי של אבל. למרות שהתמיכה והטיפול בשני המצבים חשובה ועשויה להיות דומה, חשוב מאד להתאים את מהלך הטיפול למקרה הייחודי של כל אדם, במיוחד לאור העובדה שדיכאון עשוי להופיע במקביל למצבים נוספים ולהיגרם ממגוון סיבות.
הטיפול בדיכאון בקליניקה
הטיפול בקליניקה תואם את מצבו של המטופל והולך צעד אחר צעד בקצב ובאופן שהמטופל יכול להכיל. אנו מתקדמים במקביל בכמה מישורים:
- תזונה שמסייעת לגוף ולאדם לחזור למסלול, לארגן מחדש את סדר היום והכוחות היציבים.
- השלמת חוסרים דרך תוספי תזונה וצמחי מרפא, סיוע לגוף ולנפש להתאזן מחדש.
- שיחה והקניית כלים להתמודד עם המצב, דרך השיאצו והפוקוסינג – להתחזק ולשפר את איכות החיים.
- מענה לסימפטומים שונים: הפרעות שינה, מחשבות פסימיות והעדר מרץ.
- הכוונה ותמיכה לביצוע פעילות גופנית שהוכחה ביעילותה בטיפול בדיכאון.
- בטיפול בדיכאון בקליניקה אני פוגשת שוב ושוב את היעילות המדהימה של הטיפול המחבר את הגוף והנפש. באמצעות הרפיה, שיאצו ופוקוסינג אנו מטעינים מצברים, מחזקים, מייצרים רגעי שקט נעימים. באמצעות השלמת החוסרים, צמחי המרפא והשינוי התזונתי אנחנו מחזקים את הגוף.
שימוש מושכל ומקצועי בכלים הטבעיים אינו יוצר תלות, אינו מפחית את הייצור העצמי של הגוף ואינו פוגע בו. הוא בטוח וניתן לשלבו ביעילות בטיפול קונבנציונלי, ובכך לתת מענה הוליסטי לגוף ולנפש כאחד.
"...לאחר ארבעה חודשים, הפטרייה והדלקות נעלמו מחיי (וזאת לאחר שרופאת הנשים שהלכתי אליה בעקבות הפטרייה אמרה לי שאין מה לעשות יותר מידי), אני מרגישה מאוזנת וחזקה בפן הרגשי- כיום אני מרגישה מודעת וחזקה אל מול החרדות. אני חייבת לציין שמה שאני אוהבת בתהליך עם רותם, שהיא נותנת מענה הוליסטי ובכך אנו מגיעות יחד לשורש הבעיה ומוקיעות אותה..."
הדר
חרדה
חרדה מתאפיינת ברמה גבוהה של עוררות נפשית וגופנית, אי שקט ותחושה של פחד שמקורו אינו ידוע או שאינו תואם לאיום האמיתי הקיים במציאות. חרדה עלולה להתבטא במגוון מאפיינים:
- התקפי פאניקה הכוללים דפיקות לב מואצות, רעד, הזעת יתר, פחד, תחושת העדר שליטה, פחד מוות ועוד. התקף הפאניקה (שמפורש לעיתים בטעות על ידי האדם כהתקף לב) חולף מעצמו לאחר מספר דקות. אך גם בחלוף ההתקף, עשויה להישמר חרדה מפני התקפים חוזרים. המצב בעייתי כאשר התקפי הפאניקה חוזרים ונשנים וגורמים לאדם לצמצם את פעילויותיו. צמצום קיצוני עלול להוביל להפרעה שנקראת אגורפוביה – חשש ממקומות בהם עשויי לחזור התקף, או מקומות שבהם לא ניתן יהיה לקבל עזרה מידית.
- פוביות – פחד מפני אובייקט מוגדר שאינו עולה בקנה אחד עם רמת המסוכנות שלו במציאות. למשל: פחד מבעלי חיים, מקומות סגורים, מעליות וכו'.
- הפרעת חרדה מוכללת: בהפרעה זו, האדם חש חרדה במשך רוב הזמן, למרות שהוא אינו יודע להגדיר בדיוק ממה הוא פוחד. החרדה מתבטאת בתחושות ובמדדים פיזיולוגים וקשה להרגיע אותה. לעיתים מופיעה עם דיכאון.
- הפרעות פוסט טראומטיות: נוצרות באופן מובהק לאחר חשיפה לאירוע טראומטי.
האבחון בחרדה בקליניקה
הטיפול באמצעות רפואה טבעית מתקדמת כולל בתוכו התייחסות מעמיקה לנושא האבחון. חשוב להבין היטב ממה המטופל סובל, מה הרקע לקושי ופרמטרים רבים נוספים.
אני מתייחסת הן לאבחון הקונבנציונאלי עמו הגיע המטופל, אבחנת פסיכיאטר אם ישנה, תוצאות בדיקות דם ותרופות אותם נוטל.
בנוסף לאלו, אני מבצעת אבחון ותשאול מעמיקים, פענוח מתקדם של בדיקות הורמונאליות, תפקודי בלוטת התריס ופרמטרים נוספים העשויים להעיד על חוסר באיזון שעלול להוביל לדיכאון או לחרדה.
לכל אלו אני מוסיפה גם אבחון המקובל ברפואה הסינית והיפנית שמשלים את התמונה.
כלי האבחון העומדים לרשותי, מאפשרים לי לקבל אבחנה מעמיקה ומדויקת טרם תחילת הטיפול ובאמצעותם להמשיך לדייק את תוכנית הטיפול ואת כלי הטיפול עבור כל אדם, באופן הנכון והיעיל ביותר עבורו.
הטיפול בחרדה בקליניקה
הטיפול בקליניקה ממוקד בחרדה האישית של המטופל, מאפשר להתמודד עם החרדה צעד אחר צעד, בקצב ובאופן שבאפשרותו להכיל. הטיפול כולל מגוון פרמטרים:
- השלמת חסרים תזונתיים באמצעות תוספי תזונה וצמחי מרפא.
- תוכנית תזונתית אישית שמסייעת רבות בטיפול בחרדה, תוך הבנה כיצד משפיעה.
- שיחה והקניית כלים המסייעים בהתמודדות ומשפרים איכות החיים.
- טיפול בשיאצו שמסייע להתחבר לתחושות הגופניות, מטעין מצברים ומוסיף רוגע.
- הדרכה בשיטת הפוקוסינג שמציידת בכלים נוספים ומעמיקה את התהליך.
- מתן מענה מעשי לסימפטומים הנלווים לדיכאון או לחרדה.
התעסקות יתר עם האכילה
אכילה בבסיסה היא צורך קיומי. בתחילת חיינו, ההזנה מייצגת לא רק את סיפוק הצרכים הפיזיולוגיים, אלא גם הזנה וסיפוק של הצרכים הרגשיים. מהרגע בו פעוטות יכולים לאכול בכוחות עצמם, הוריהם אחראים על בחירת המזונות וההכוונה התזונתית, הן ברמה הטכנית יותר של בחירת המזונות, והן ברמה העמוקה יותר שנוגעת להרגלים, אך למעשה, החל מרגע זה, יש לכל אדם יכולת לשלוט כמעט בלעדית על האכילה שלו..
אכילה זו אחת הפעולות שהיא בניהול ובשליטה הבלעדית (כמעט) של האדם. לא ניתן להכריח לאכול באמת ולא ניתן להוציא את המזון מגרונו של אדם. זו אחת הסיבות שלדפוסי האכילה ולהרגלים מילדות יש השפעה מהותית על כל אחד ואחת. יתרה מזאת, לא רק הרגלים עליהם גדלנו, אמרות ששמענו, בעניין זה, הדוגמה שקיבלנו מהורינו ומסביבתנו הקרובה, מהווים מסרים חזקים ביותר, לעיתים יותר מכל מה שנאמר לנו.
מידי בוקר מתעוררים לא מעט אנשים בעולם, בעבר יותר נשים, כיום לא רק, בעבר בגילאים בוגרים יותר, כיום כבר מגיל ילדות, שעסוקים בשאלות כמו- "האם יהיה לי יום גרוע היום, או יום טוב?", "האם אשלוט בעצמי ואצליח לרסן את ההרגלים הפוגעניים, או שאלה ישלטו בי?", ושאלות דומות הקשורות במערכת יחסים של שליטה, כוח ומאבק אל מול התזונה והאכילה.
התעסקות היתר עם אכילה ותזונה, מתחילה ברמה המחשבתית, הרגשית והנפשית והאנרגטית. זה מייצר עיסוק כפייתי ואובססיבי שלעיתים אפילו נחווה כבלתי נשלט.
למרות שהקונפליקטים החיצוניים מתבטאים בהתעסקות יתר עם האכילה או אכילה רגשית, הם כמובן מבטאים קונפליקטים ואתגרים עמוקים יותר הקשורים לחוויה של האדם בעולם, למקום של אדם בסביבתו וקבלתו על- ידי הקרובים לו כפי שהוא, לשאלות של דימוי גוף, אהבה עצמית ועוד. ולכן התהליך והמענה בקליניקה מאוד אישי וספציפי ובהתאמה.
האבחון והטיפול בקליניקה
הטיפול בקליניקה מתחיל מהנקודה בה האדם נמצא. ישנה התייחסות מעמיקה להכרות עם העולם של מי שמגיע- עם מה מתמודד בחיי היומיום, מי הדמויות בסביבתו, מהו הרקע לקושי ולפרמטרים רבים נוספים.
במקרה הזה, האבחון מעט משתנה, כאשר החל מהפגישה הראשונה, המטרה היא לצייד בכלים של ממש, טכניים שנוגעים להתנהגות אכילה, אך עוד יותר כלים לניהול פנימי של מחשבות- רגשות- דפוסים, בחיים בכלל.
כלומר, נקודת המוצא היא שהתעסקות היתר עם האכילה, זה רק סימפטום, או ביטוי חיצוני לכאבים או קשיים נוספים- עמוקים יותר. ולכן כבר מן ההתחלה המטרה לייצר הנחות יסוד חדשות ולתת מענה לאתגרים עמוקים, לצד כלים נקודתיים להתמודדות עם האכילה.
בנוסף לאלו, בהתאם לצורך, אני מבצעת אבחון ותשאול מעמיקים, פענוח בדיקות דם, תפקודי תריס ופרמטרים נוספים שעלולים להשפיע על המצב.
התוכנית התזונתית בקליניקה במצבים אלה, הן מבחינת הגישה הטיפולית והן מבחינת ההמלצות, יותאמו לנקודה בה האדם נמצא באופן אינדיבידואלי. כאשר המטרה היא, לייצר מערכת יחסים בריאה פנימה עם "העצמי", וכך גם מערכת יחסים בריאה וחופש עם האכילה שמגיעים מתוך בחירה נבונה ולא מתוך מערכת יחסים של מאבקי, שליטה וכוח מול התפריט או התזונה, או עוד דיאטה, "אסור- מותר" והתניות דומות. המטרה היא לייצר הרגלי חשיבה והתנהגות שתורמים לשינוי אמיתי ויציב ומאפשרים לאדם לחוות חוויה מתקנת ומעצימה.
התמודדות עם אתגרי חיים ומשברים
החיים בבסיסם דינמיים, דבר אינו באמת קבוע, החיים ברי חלוף ואנחנו כאן לזמן שאול. אירועים עוצמתיים, מאתגרים, או טראומטיים מהווים אתגר ממשי להתמודדות ולעיתים אף נחווים כמצב סופני ובמקרים מסוימים כמו בחולי קשה, זה באמת יכול להיות המצב.
את האירועים עצמם לא תמיד ניתן לשנות, אך את התגובה שלנו לנוכח המצב, בהחלט ניתן. בדומה לזה שכאב אינו בהכרח שווה לסבל, אלא זו רק הפרשנות שלנו, כך גם משבר, זה התגובה שלנו לנוכח האירוע(ים). בכל חיים יש כאב שלעיתים הוא בלתי נמנע, הכאב הינו פיזי והסבל מנטאלי.
האבחון והטיפול באתגרי חיים ומשברים
הטיפול בקליניקה מתחיל מהנקודה בה האדם נמצא. ישנה התייחסות מעמיקה להכרות עם העולם של מי שמגיע- עם מה מתמודד בחיי היומיום, מי הדמויות בסביבתו, מהו הרקע לקושי ולפרמטרים רבים נוספים.
הטיפול הן בחרדה והן בדיכאון הינו טבעי ויכול להתקיים במקביל לטיפול קונבנציונלי ולנטילת תרופות. הטיפול הטבעי אינו יוצר תלות גופנית או נפשית ונותן מענה שלם להתמודדות היום- יומית.
החיים כוללים התמודדויות שונות, כאב ואובדן, הם חלק מהחיים, אתגרים וקשיים לא תמיד ניתן למנוע, אך אפשר להתנהל מול אלה אחרת. כאשר מרחיבים את ההתבוננות ומקבלים כלים, האתגרים הללו, הם גם הזדמנויות להתבונן פנימה, לדייק, לתת מענה למה שכואב או חסר ולהתפתח.
תחושות הדיכאון או החרדה מוכרות לך? ההתעסקות היתרה עם האכילה מכבידה ומשתלטת? אפשר לנהל את הקושי הזה, במקום שהוא ינהל אותך. אפשר לטפל ביעילות ובאופן טבעי ומעמיק היוצר שינוי לאורך זמן.
יש לך שאלות? רוצה להתייעץ?
אני מזמינה אותך ליצור איתי קשר בטלפון
052-2402012
או להשאיר את פרטיך ואצור איתך קשר בהקדם