נפש בריאה בגוף בריא, כולם יודעים! האם תיארת לך עד כמה?
הנה כמה דוגמאות להמחשה: (הפירוט המלא בהמשך)
- ידעת שביצוע פעילות גופנית אירובית (הליכה מהירה, ריצה, אירובי, שחיה וכיו"ב) קשורה עם העלאת רמות HDL ("הכולסטרול הטוב")? האם ידעת שלצורך כך מספיקות לך 15-20 דקות ביום של הגברת קצב הלב?
- ידעת שאם תחזק את השרירים שלך תוכל למנוע מעצמך סוכרת סוג 2, אוסתיאופרוזיס, עליה במשקל ומגוון מחלות נוספות?
- ידעת שפעילות גופנית סדירה מאזנת את רמות האסטרוגן והפרוגסטרון ובכך מונעת את הכאבים והתופעות שלפני קבלת הווסת? האם תיארת שפעילות גופנית מקלה על תסמיני גיל המעבר?
- ידעת שתנועה ופעילות גופנית מונעת דיכאון שלאחר לידה? והיא כלי יעיל ביותר בטיפול בדיכאון.
מעלות הפעילות הגופנית- התרומה הבריאותית וההשפעה על מצב הרוח
תנועה ופעילות גופנית מסייעים לנו לבריאות במגוון מנגנונים פיזיולוגיים. הנה כמה דוגמאות לתרומת הפעילות והתנועה לבריאות וההסבר כיצד זה מתאפשר.
הקלה על מצב נתון של מתח וחרדה
תנועה מטבעה מזרימה אנרגיה, דם וחמצן ומגבירה את חילוף החומרים. במצב של מתח עלולה להצטבר בגוף אנרגיה תקועה וכלואה שמחפשת מוצא. במצב של מתח וחרדה אדם מרגיש שהוא 'קופא' ושאין לו שליטה על מצבו. הזרמת אנרגיה (קי/ צ'י) משחררת את הנוקשות, הקיפאון והתקיעות של המצב ויניעו אנרגיה, דם וחמצן לזרימה טובה יותר ואספקת דם טובה יותר לאיברי הגוף השונים. בעקבות הזרימה המחודשת, התחושה בגוף משתנה ואתה גם המצב התודעתי של האדם. זה רק אספקט אחד של התנועה המשפיע על הנפש, מבלי שנכנסנו עוד לביוכימיה, לחומרים שמופרשים בגופינו בעת ביצוע פעילות גופנית, ומבלי שנכנסנו להשפעות פיזיולוגיות.
שיפור היכולת להתמודד עם מתחים ומצבי לחץ
העמידות הפיזית והנפשית כתוצאה מתרגול גופני עקבי עולה. מערכת העצבים הסימפטטית היא הדומיננטית בגופנו בעת ביצוע פעילות גופנית, כמו גם במצבי לחץ ולכן אימון מבוקר שלה, תורם. יחד עם זאת, אמון עצים מידי, במיוחד לגוף שאינו מאומן יכול לייצר עוד מתח ולחץ. לכן כדאי להיות קשובים תמיד למה הגוף מסוגל ואיך מרגיש בעת ביצוע הפעילות.
שיפור מצב הרוח ואיזון הנוירו-טרנסמיטורים (המוליכים העצביים)
פעילות גופנית טובה יותר מפרוזק לטיפול בדיכאון! ביצוע פעילות מעלה את רמת הסרטונין, המוליך העצבי שמסייע לנו לחוש שובע, הנאה וסיפוק. פעילות גופנית ותנועה מסייעת לטיפול בחרדה- ע"י העלאת רמת הנוירוטרנסמיטור גאבא, מסייעת באיזון של כלל הנוירו-טרנסמיטורים במוח.
הקלה על כאבים
בעת ביצוע פעילות גופנית, הגוף מגביר את הפרשת האנדורפינים- משככי הכאב הטבעיים של הגוף. המכונה המופלאה שנקראת גוף האדם יצרה לנו מנגנון משכך כאב כאשר הננו מבצעים פעילות גופנית, מה צריך יותר מזה כדי להמחיש לנו כמה גופנו מעודד ביצוע פעילות וזקוק לתנועה?!
איזון ההורמונים
לפעילות גופנית השפעה רבה על איזון רמת האסטרוגן והפרוגסטרון ובכך מסייעת במניעה ובהקלה על תסמונת קדם ווסתית, תסמיני גיל המעבר ודיכאון שלאחר הלידה (לא מומלץ להתחיל בפעילות גופנית טרם חלפו 6 שבועות מהלידה). הורמון נוסף שמושפע מביצוע הפעילות הגופנית, הנו ההורמון הגברי- טסטוסטרון. גברים ונשים זקוקים לטסטוסטרון ברמות שונות, אך בשני המקרים יש לו תפקיד חשוב בין השאר על הליבידו בשני המינים. פעילות גופנית מביאה גם לעליה ברמת הורמון הגדילה.
מניעת סרטן וסיוע בהתמודדות עם סרטן
תנועה ופעילות גופנית מאוזנת מאיצה את חילוף החומרים, מסייעת בפינוי פסולת מהגוף, תומכת בתפקוד מערכת החיסון ומחזקת את הגוף. סרטן כדי להתפשט משתמש בתוצרי הדלקת של הגוף ומצליח לשגשג בגוף חלש עם מערכת חיסון ירודה.
מניעת דמנציה (שטיון)
חלק מהשפעותיה הנפלאות של פעילות גופנית סדירה כוללות: הגברת זרימת דם, חמצן וחומרי הזנה למוח, שמירה על בריאות כלי דם קטנים תוך מוחיים והגברת חילוף החומרים במוח. אלה רק חלק קטן מתרומת הפעילות הגופנית הקבועה בשמירה על תפקודים קוגניטיביים, ריכוז, מיקוד, יכולת קבלת החלטות והיבטים נוספים הקשורים בהתפתחות דמנציה.
מניעה ותיקון תנגודת לאינסולין
רמות גבוהות של סוכר ורמות בלתי מאוזנות של אינסולין מהווים מצב מקדים להיווצרות סוכרת. פעילות גופנית עצימה, אפילו למשך זמן קצר (כ- 10 דקות), מונעת את חוסר היציבות של הגלוקוזה בדם ומביאה להגברת אספקת הגלוקוזה לשריר, מה שמביא לירידה ברמות הסוכר בדם ומניעת היווצרות תנגודת לאינסולין.
שיפור מערכת הלב וכלי הדם
פעילות גופנית מאמנת את הלב, אשר הנו שריר בפני עצמו. זאת לא קלישאה, לב חזק עובד ביעילות יותר גבוהה, עוצמת הכיווץ וההרפיה שלו גבוהות יותר, הוא פועל ביעילות רבה יותר, הזרמת הדם דרכו גם היא משופרת לעומת לב שאינו פעיל וחזק. כך גם זרימת הדם למוח טובה יותר ונמנעת התקשחות עורקי המוח (ומניעת דמנציה וסקולארית).
סילוק פסולת ורעלנים
בגופנו מנגנונים ואיברים שתפקידם לסלק פסולת ורעלים ממקורות חיצוניים כמו חומרי הדבר בתזונה, חומרי שימור, רעלים וחומרים סינתטיים מקוסמטיקה, קרינה וכתוצאה מקיומם של תהליכים פנימיים בגוף. בין אבירים אלו נכללים הכבד, הכליות, המעי, מערכת הלימפה והעור, אך גם מערכת הנשימה ובה הריאות. תפקידה העיקרי של מערכת הנשימה הוא לספק חמצן לכל רקמות ותאי הגוף ולפנות את הפחמן הדו חמצני. פעילות גופנית שמגבירה את קצב הנשימה, למעשה מגבירה את הפינוי של פחמן דו חמצני החוצה מהגוף. בעת פעילות גופנית עולה רמת ההזעה, למעשה זה הגברה של סילוק פסולת דרך העור. פעילות גופנית ככלל מסייעת להזרמה טובה יותר של לימפה, ובפרט- קפיצה על טרמפולינה ובכך גם מערכת פינוי פסולת זו נתרמת מביצוע פעילות גופנית.
סיוע בתהליך של ירידה במשקל ושמירה על משקל יציב לאורך זמן
לתרומת פעילות גופנית על שמירה על המשקל ועל להרזיה מספר סיבות. ההסבר העיקרי נעוץ בכך שהרבה דיאטות ותהליכי הרזיה נובעים מהפחתה ברמת הקלוריות הכללית. כתוצאה מכך הרבה פעמים, בשלב מסוים של הדיאטה הגוף מאט את תהליכי חילוף החומרים. פעילות גופנית סדירה משפרת ומגבירה תהליכים של חילוף חומרים ובכך, במיוחד כאשר תהליך הירידה במשקל הדרגתי ומבוקר, הפעילות הגופנית תורמת לירידה ובעיקר מסייעת לשמור עליו לאורך זמן. בנוסף, ביצוע אימון גופני כנגד התנגדות, דהיינו אימון כוח מעלה את מסת השריר ובכך נמנע מצב של איבוד מסת שריר האופייני לתהליכי ירידה במשקל.
שיקום הקשר העצבי- שרירי ושיפור החיבור בין מחשבות- רגשות- ותנועה
ביצוע פעילות גופנית מביאה לעלייה ברמת חלבון בעל תפקיד בשיקום המוח, (חלבון BDFN). חלבון זה משפר את תפקוד תאי העצב ומסייע להם ליצור חיבורים עצביים חדשים. אם אדם "רגיל" להפעיל אותם מסלולים עצביים מביאים אותו לעתים קרובות להתנהגויות מסוימות, כאשר חלבון זה מופרש, נוצר חלון הזדמנויות המאפשר הפעלת מסלולים אחרים ואותות עצביים השונים מאלו המופעלים שוב ושוב ובכך מנציחים התנהגות או דפוס מסוים. המשמעות היא יכולת לחולל שינוי, יכולת להיפטר מדפוסים ישנים והתנהגויות שאינן תורמים יותר ויצירת הרגלים חדשים ואורח חיים בריא יותר ומקדם יותר.
חיזוק חיצוני ופנימי, העלאת הביטחון ותחושת המסוגלות
חיזוק השרירים, המפרקים, העצמות וכל רקמות החיבור מתממש עצם התמדה בפעילות גופנית. כל ענף ספורט וסוג פעילות מחזק ומשפר אלמנטים מסוימים יותר מאחרים. בכל המקרים, אימון ותרגול נכון מבי לשיפור בתפקודים פיזיולוגים. נמצא שחסינות וכוח פיזיים המושגים באמצעות פעילות גופנית סדירה, תורמים להעלאה של הביטחון, תחושת מסוגלות עצמית ואת המוטיבציה בחיים לכדי חיים פעילים יותר.
יצירת שמחה, השראה, אנרגיה גבוהה ושיפור מצב רוח
פשוטו כמשמעו. ישנן מספר סיבות פיזיולוגיות התומכות בתרומה זו, ביניהן הפרשת האנדורפינים בעת פעילות גופנית, המרוממים ומשככים תחושת כאב, הגברת הערנות ע"י הגברת התפקוד של המערכת הסימפטטית, שורה של הורמונים וחומרים שהטבע דאג שיופרשו במיוחד בעת פעילות גופנית כדי שיעודדו אותנו להמשיך…
להתמדה בביצוע פעילות גופנית תועלות נוספות רבות ומגוונות. ככל שנתמיד לנוע ולהיות פעילים, כך נעריך את התרומה של הפעילות לחיים אנרגטיים, חסינים יותר ובריאים. מי שעבורו פעילות גופנית כבר הפכה לשגרה בחייו, יודע, זה לא מותרות, זו האחריות והזכות של כל אחד מאיתנו לדאוג לבריאות, לחיוניות ולמימוש העצמי שלו.
זכור! לעולם לא מאוחר להתחיל וככל שתקדים לאמץ לך פעילות גופנית לחיים, כך תחוש שיפור במהירות!
למרות הקושי הראשוני להתחיל בביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע, תחושו די מהר ש…
- רמות האנרגיה שלך עולות
- הדימוי העצמי משתפר
- העייפות נדחקת
- מצב הרוח נהייה קליל
- יכולת הריכוז שלך עולה
- תחושות של כאב נעלמות
נסכם:
"הדבר הכי קשה ביוגה הוא להניח את המזרן על רצפה…" כך אמר יוגיסט חכם, וצדק! להתחיל זה לא תמיד קל. אבל לאחר שתניח את המזרן, תנעל את נעלי הספורט, תצא מדלת הבית לטיול, הליכה, ריצה, או לכל פעילות שתבחר – הכל יתחיל לזרום. מה שבטוח, נולדנו לנוע. תנועה מזרימה, מחיה, מעודדת ריפוי ושמחה.
בשביל ליהנות מכל היתרונות העצומים של הפעילות הגופנית, עלייך לבחור את סוג הפעילות הגופנית המתאים לך, לקבוע לך חלון זמן קבוע, ו- ל- ה- ת- ח- י- ל!