תזונת הפליאו והצמחונות- הקרב האבוד

hamburger-2453359__340

הסוגדים לתזונת הפליאו יספרו שהצמדות לדיאטה פליאוליתית שינתה את חייהם, השיבה להם את נעוריהם וסייעה להם לרדת במשקל, הצמחונים הבריאים יספרו על צמחונות כתזונה מפחיתה דלקות ותומכת ביכולת הגוף להפטר מרעלים, על תזונה קלה לעיכול ותחושה של חיוניות גבוהה.

אז מי צודק בתוך ים של מידע, גישות, דעות ומחקר לכאן ולכאן?

ברצוני להציע כמה נקודות למחשבה…
כל שיטה לתזונה בריאה, במקרה הזה, צמחונית או פליאוליתית, מאחוריה עקרונות שאין עליהם עוררין ברפואה התזונתית, הנה כמה מהן:

  • תזונה מחומרי גלם ממקור ראשוני– שלא עברה תהליכי עיבוד, בוודאי איכותית יותר מכל מזון תעשייתי. כך אכילת ירקות, פירות, קטניות שלא עברו עיבוד וכיו"ב יהיו עדיפים על מאכלים שעברו עיבוד ולו קל יחסית כמו קמח, לחם, "בשר" מסויה וכיו"ב.
  • אין עוררין על החשיבות הרבה שיש להפחתה למינימום ואף להימנעות מפחמימות פשוטות, סוכר ודומיו, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, גלוקוז ומזונות העשירים בהם. הגנים שלנו התפתחו בסביבה בה אדם צרך 2 ק"ג דבש או סוכר בשנה, בסוף המאה ה-20 אדם ממוצע צרך 70 ק"ג סוכר לשנה. תארו לכם מה הממוצע היום…
  • אין עוררין על כך שעדיף בלי- צבעי מאכל, חומרי שימור, מתפיחים, מעבים, מווסתים חומציות וכל מיני "E" Numbers – למיניהם… לכו תשוו פולי סויה ל"שבבי סויה" למשל. ברור שאין מה להשוות…
  • ירקות– המכילים פיטו-כימיקלים ואנטי- אוקסידנטים- כמעט אפשר לומר- כל המרבה הרי זה משובח. למה כמעט? כי זה אמירה כללית מידי… לא פוגשת את כולם בכל מצב בריאותי…
  • הפחתה (ואף הימנעות במקרים מסוימים) של מזונות המכילים גלוטן ובמיוחד גלוטן שעבר עיבוד– ראשית, התזונה המערבית והמהירה מכילה כמויות גדולות הרבה מעבר למה שצריך מזה, שנית גם אם אין אלרגיה על כל מאפייניה, חלק ניכר מהאוכלוסייה נמצאת בטווח שכולל רגישות מסוימת ואף אי סבילות. שלישית- זה הנושא של העיבוד- חלבון (כאן- גלוטן) שעבר עיבוד, או תהליכים כמו דה- נטורציה, כבר אינו אותו חלבון… הוא שינה את המבנה המרחבי שלו ועשוי להזדהות בגוף אחרת.

והרשימה עוד ארוכה... אך, אם נעצור כאן לרגע, נגלה שעד כאן גם הגישה הפליאוליתית וגם צמחונות בריאה מדברות על אותם עקרונות, אם עבור אדם אחד, הגשר להצליח בכל אלה, הוא לאכול בשיטת הפליאו, זה רק גשר! מספיק שהוא הצליח להוריד מתזונתו את המזונות המעובדים, הסוכר והפחמימות הפשוטות ולהוסיף צריכת ירקות, זה החלק המשמעותי!

ועלינו גם לזכור תמיד דבר נוסף חשוב לא פחות…

אין אדם אחד זהה לזולתו

לכל אחד צרכים שונים, מצב עיכולי שונה, גוף וגנטיקה שונה, חילוף חומרים שונה וגם העדפות שונות וזה אחד הדברים הכי משמעותיים שעלינו לזכור, גם בטיפול תרופתי, מינון מסוים עבור אדם אחד יכול להיות מינון יתר באחר ונהפוך הוא.

אם אלה לא מספיקים כדי להסביר למה אין קרב, ומדוע מראש הקרב אבוד… זה נושא שלדעתי נכון לגבי החיים בכלל ולא רק לגבי תזונה:

במילה אחת= איזון ! גם דבר שהוא טוב ובריא לנו, יש לו מידה, על אחת כמה וכמה נכון לגבי דברים שנחשבים מזיקים, השאלה תמיד באיזו מידה? למי? באיזה מצב?

נצלול רק צעד קטן פנימה לגבי הפליאו…

תחשבו על בשר וחלבון מהחי לרגע, ידעתם שגם חלבון מהחי מעלה בצורה נאה ביותר את רמות האינסולין בדם? חלבון מהחי בכמות גדולה עשוי לגרום נזק לכליות והוא מעלה את כמות המולקולות מעודדות הדלקת וזאת, מבלי שלקחנו בחשבון את צורת הכנתו. למשל, חריכה של בשר וטיגונו מעלה את התרכובות הקרצינוגניות (פרו- סרטניות) בגוף וזאת מבלי שדנו בהורמונים, באנטיביוטיקה ובחומרים נוספים שבאים עם הבשר בחבילה אחת…

ומהצד הצמחוני…

צריכה של דגנים מלאים שאינם מעובדים- כקינואה, אורז אדום ושיבולת שועל למשל, מהווה מקור מעולה לפחמימות משביעות. עבור צמחונים, שילובם עם קטנייה מספק חלבון מלא, אבל אם נאכל כל היום דגנים מלאים, גם זה לא יספק את כל צרכי הגוף והתפקוד שלנו עם הזמן עשוי להיפגע. וזה מבלי שלקחנו בחשבון את זה שרבים מהצמחונים אוכלים הרבה דגנים בצורה מעובדת "כדי לגוון" את התפריט…

לכן בעיני, המאבק הוא אבוד כי הוא לא רלוונטי, אינו לוקח בחשבון הבדלים בין אנשים, צרכים שונים, גנטיקה ייחודית לכל אדם, המאבק מרגיש לי כמו מלחמת אגו, לעומת באמת הבנה עמקה, בסיס רפואי ואינדיבידואליות. ואלה רק חלק מהפרמטרים… המאבק גם לא מכבד איש איש את דרכו.

כמה מילות סיכום והמלצות מהלב…

אני מציעה תמיד להסתכל על התמונה הרחבה ודרכה לרדת לעומק- מה שחשוב זה לא השיטה, אלא העקרונות שמאחוריה,
מה שעוד חשוב, אלה המידה והאיזון!
ובטח לא פחות חשוב- ההכרות שלכם עם עצמכם, תגלו מה יסייע לכם לעשות את השינוי ולזוז למקום טוב יותר בו תרגישו כמו שאתם רוצים להרגיש!
יהיו למשל כאלה שקבוצה תעזור, יהיו אחרים שפרטני, יהיו כאלה שדרך חולי יפנו את המקום לעצמם ויהיו אחרים שינועו ממקום של חרדה לבריאותם… לכו עם הלב והבטן שלכם!
וגם- זכרו להזין עצמכם דרך תזונה בריאה- כזו שתוסיף לגופנפש משאבים לתפקוד ולא תעמיס, אך גם הוסיפו מקורות הזנה נוספים- תבחרו סביבכם אנשים שמזינים אתכם, שמפרגנים לכם, שאתם אוהבים ואתם יודעים שהם יהיו אתכם בכל שתבחרו!
במילים אחרות- תרעננו את המצב התודעתי של הבחירה! לעומת מאבק ומלחמה בדפוסים, קחו אחריות על בחירה של מה טוב לכן ומזין אתכם באמת!

הרבה בריאות, שמחה, חיוניות ואהבה!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Pinterest
Picture of רותם מלכה פגירסקי - רפואה טבעית מתקדמת

רותם מלכה פגירסקי - רפואה טבעית מתקדמת

על הבריאות שלך - אין סיבה להתפשר.
חווה קושי או אתגר בריאותי?
אני מטפלת באמצעות רפואה טבעית מתקדמת ומותאמת אישית, במגוון 'בעיות' בריאותיות.
איך עושים את זה?
ביחד נאבחן את מה שמפריע, נתייחס לתוצאות בדיקות מהרפואה הקונבנציונאלית, סיכומי טיפול
ורשימת תרופות בשימוש.
נבחר את הטיפול המדויק לך מתוך מגוון רחב של כלי טיפול טבעיים, בטוחים ויעילים ,
נצייד בכלים שיסייעו לך להתקדם ונעקוב אחר התוצאות.
כך נמשש בריאות שלמה.

לדף הבית »

3 הסודות להתמדה בתפריט בריא, בקלות וביעילות- מדריך וידאו במתנה

לקבלת המדריך והרשמה לסדרת מסרים
Scroll to Top
דילוג לתוכן